torsdag den 19. marts 2009

Watchmen - bag tegneserien & filmen


"In my movie, the bad guy wants world peace, Superman doesn't care about people and Batman can't get it up" - instruktøren Zack Snyder om hans film Watchmen...

Hvis du er en af dem der tænker "hvorfor pokker er der dog så meget påstyr omkring den der Watchmen-film", så læs videre. Hvis du tænker "jeg ved præcis hvorfor der er så meget påstyr omkring den der Watchmen-film", så læs også gerne videre, for så kan du sikkert finde et eller andet, som Filmnørden har taget fejl af, og rette ham.

Året er 1986. Forfatteren Alan Moore skriver Watchmen - en mobbedreng af en tegneserie, på 400+ sider, tegnet af Dave Gibbons. På overfladen, endnu en tegneserie om superhelte, der fiser rundt med funky udstyr og masker på og har travlt med, at dele håndmadder ud til alverdens kriminelle. Under overfladen, et episk værk om superhelte, der fiser rundt med funky udstyr og masker på og har travlt med, at sætte hele superheltegenren på hovedet og samtidig gå på klingen med vores gængse retsfilosofi og sociale moral. Et ambitiøst projekt, men det virkede. Watchmen blev en tegneserieklassiker af næsten hellig kaliber, men hvad er det den kan?

Watchmen tager udgangspunkt i en alternativ virkelighed, hvor Nixon stadig er præsident i USA, efter at ha' vundet Vietnamkrigen. En virkelighed, hvor russerne og amerikanerne er en hårsbredde fra at udslette verden i en atomkrig. En virkelighed hvor mere eller mindre almindelige mennesker siden 1930'erne, har taget masker på og bekæmpet kriminalitet. En virkelighed, hvor et videnskabeligt uheld har transformeret en normal forsker, om til en gigantisk blå mand (med en gigantisk blå penis), der kan bøje tid og sted (altså manden, ikke penissen).

Historien foregår i 1986, men tager alle disse hændelser med, når den udforsker, hvordan disse selvudråbte superhelte med tiden ville udvikle sig. For de er normale mennesker og normale mennesker har både gode og mørke sider og med tiden er den mørke side altså løbet af, med nogle af de gode superhelte. Derfor har den amerikanske regering forbudt maske-klædte hævnere og de fleste er derfor gået på pension. Dog kun for en stund, for da eks-superheltene pludselig begynder at blive slået ihjel, én for én, samler de sig så småt igen og går igang med at finde ud af, hvad der egentlig foregår. Det hele har noget at gøre med, at redde jordens befolkning fra den ultimative fjende, men ikke på den måde du tror.

Watchmen er altså en gigantisk, original historie, der omfatter et hav af sidehistorier, emner og karakterer. Med andre ord: en manuskriptforfatters helvede. Det er dog kun en af grundene til, at filmfolk, der har arbejdet på, at filmatisere denne historie siden 1986, først får et resultat at se nu i 2009. Se, det er et langt produktionsforløb. For lige så lang og indviklet som Watchmen er, lige så lang og indviklet er historien om produktionen af Watchmen-filmen.

For filmen er blevet gennemskrevet, omskrevet og direkte droppet, flere gange. Der har været et hav af instruktører tilknyttet filmen, såsom Darren Aronofsky og Paul Greengrass, men en af dem der var tættest på at lave den, var Terry Gilliam (kunne ha' været ekstremt interessant). Listen af skuespillere, der har været mere eller mindre involveret i projektet, er næsten endeløs: Robin Williams, Richard Gere, Gary Busey, Kevin Costner, Arnold Schwarzenegger, Joaquin Pheonix, Simon Pegg, Jude Law, Sigourney Weaver, Tom Cruise og mange flere. Og gennem hele produktionen har selve tegneseriens forfatter, Alan Moore, stort set ikke gjort andet, end at blilve mere og mere sur, over hvor latterligt Hollywood behandlerede hans historie. Som tingene ser ud nu, har han fået sit navn slettet fra filmens rulletekster og givet sin andel af pengene til tegneren Dave Gibbons.

I sidste ende blev det pop-drengen Zack Snyder, der bragte Watchmen til det store lærred. Snyder, der er mest kendt for blodfesten 300 og genindspilningen af zombie-baskeren Dawn Of The Dead, er endt med at bruge forholdsvis ukendte skuespillere. Den store kamp for Snyder blev naturligvis mod filmstudiet, over hvor lang filmen skulle være. Løsningen blev ganske enkelt, at lave flere versioner af filmen. For at gøre en lang historie kort (ellere rettere "længere"), har Snyder sikret sig retten til at lave tre versioner: en "normal" version på 155 minutter, en "director's cut" på 190 minutter og en "extended edition" på 220 minutter. Det er den på 155 vi kommer til at se i de danske biografer.

Det er slutningen på næsten 25 års boksekamp, der ruller over de danske lærreder, når Watchmen får premiere. En episk produktion af en episk film baseret på en episk tegneserie. Filmnørden håber, at du er blevet lidt klogere på Watchmen og en smule mere interesseret (og EPISK!) end du måske var i forvejen. Han har allerede set filmen, men du må vente til i morgen (fredag d. 20. marts '09) med at læse hans anmeldelse.

God fornøjelse!


P.s. "I'm never going to watch this fucking thing!" - Watchmen-forfatteren Alan Moore om filmen...

Se traileren til Watchmen her

Gå til forsiden - klik her!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...