onsdag den 3. februar 2010

Filmnørden anmelder: Precious

Film: Precious
Medvirkende: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton
Instruktør: Lee Daniels
Premiere: 4. februar '10
Det er lidt interessant, at et drama spækket med ukendte skuespillere og grammy-vindende musikere, kan skabe så meget Oscar-buzz som Precious har gjort. For hvad kan dette buldrende drama, der gør at den er blevet hyldet så voldsomt i sit hjemland?

Historien handler om filmhistoriens måske mest uheldige karakter. Precious er nemlig en overvægtig, sort pige, der efter flere incest-voldtægter for anden gang er gravid med sin fars barn, mens hun psykisk og fysisk terroriseres af sin omgangskreds, især hendes mor. Alligevel kommer Precious aldrig helt ned med nakken og da hun henvises til en special skole for piger med problemer, ser hun en vej ud af sin horrible situation.

De fleste forventer nok en tåreperser, der filer løse på de største violiner, for at få sit publikum til at græde, men sådan er Precious ikke. Den er besynderligt kølig i sin fortællestil, der har to modstridende konsekvenser. På den ene side får du rent faktisk plads og tid til at tænke over Precious' situation og vilkår, i stedet for at sidde og drukne i sympati og tårer. Men på den anden side virker det besynderligt, at man ikke bliver følelsesmæssigt grebet af filmen og måske endda er lidt ligeglad med Precious. Fortælleformen er altså interessant og det er højst sandsynligt op til det individuelle publikum, at finde ud af hvordan man hart det med resultatet. Personligt syntes jeg det var befriende ikke at skulle græde blæver-snot over endnu en sørgelig og dramatisk, social-realistisk historie, men at jeg faktisk havde overskud til, at reflektere over karakterernes handlinger.

Men Precious har lidt flere problemer, der desværre går hen og giver filmen et lidt komisk islæt. Nu er fedme og overvægtighed ikke noget at grine af, men Precious er så grotesk stor, at hun ikke har antydningen af ansigtsudtryk - hendes hud er simpelthen for udspilet. Det gør også, at hun til tider har svært ved at åbne munden for bar kød i kinderne, hvilket til tider gør det svært at forstå hvad hun siger. Det tog i hvert fald mig 15-20 minutter, at vænne mig til bare at se på Precious uden at tænke "JØSSES! At hun overhovedet kan gå er jo et mirakel!". Derudover spiller de godt, men hvad laver Maria Carey og Lenny Kravitz i biroller i denne film? De formår ikke at gøre andet, end forvirre publikum, der pludselig tænker "hey, det' sgu da Maria Carey uden makeup!". Underlig casting, efter min mening.

Historien er måske ikke videre original, men måden den fortælles på er. Om den virker og hjælper dig til at få en ny vinkel på socialt udsatte i nutidens USA, vil være forskelligt fra person til person. En interessant film under alle omstændigheder.

Filmnørdens karakter:
Forfriskende fortællestil, men også lidt for kølig.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...