fredag den 5. juni 2009

Filmnørden anmelder: Terminator Salvation

Film: Terminator Salvation
Medvirkende: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Goodblood
Instruktion: McG
Premiere: 5. juli 2009

Lyt til Filmnørdens anmeldelse af Terminator Salvation på Voice:
Da jeg var omkring 6-7 år fik jeg allernådigst lov at se Terminator 1, da den en sen aften kom på tv. Det var en ekstremt fascinerende oplevelse, for jeg havde aldrig set noget lignende. Den stiliserede action, de flotte billeder og så en kick-ass dræberrobot med hård tysk accent der går amok – elementer der ville gøre en hvilken som helst film bedre... tænk over det.

Da jeg var omkring 15-16 år gammel var alle, inklusiv undertegnede, ekstremt spændte på at opleve de banebrydende computereffekter, som Terminator 2 efter sigende havde at byde på. En aften i Imprial i selskab med filmen skuffede ikke og endnu en action-klassiker var født.

Da jeg var omkring 29-30 år gammel var ingen, inklusiv undertegnede, særlig imponerede over Terminator 3 – faktisk synes de fleste, at det var en omgang forbandet hø og de tog ikke fejl. Terminatoren havde tydeligvis forvandlet sig fra dræbermaskine til pengemaskine og de kan i visse tilfælde være endnu farligere, men også meget kedeligere. Min filmkompagnon og jeg gloede forundret på hinanden efter filmen og forstod egentlig ikke hvorfor vi var gået ind og se den, for vi vidste det ville være noget tyndbenet skidt.

Nu er jeg omkring 32-33 år... eller, jeg er 32 år og har faktisk været ret nysgerrig omkring film nr. 4 i serien: Terminator Salvation. Kan Christian Bale og den omdiskuterede instruktør der bare kaldes McG, levere endnu en skelsættende Terminator-oplevelse? Eller har de bare sat strøm til et franchise, der for længst skulle være skrottet?

Det mest ventede ved film nr. fire, er at man omsider får lov at se den fremtidige robot-vs.-menneske-krig, som der er blevet tærsket langhalm på i de tre første film. Forsvarsnetværket Skynet er som forudset i de forrige film, blevet selvstyrende og er gået igang med, at udrydde hele jordens befolkning. Midt i dette helvede befinder John Connor sig og er, som lovet, blevet leder for oprørsbevægelsen. De har netop opfundet en dims der udsender en særlig radiobølge, der kan pacificere alle de Skynet-robotter der måtte være i nærheden, og det er jo unægteligt en fiks gadget at ha’ med sig, når man nu skal smadre selvsamme robotter. Den menneskelige modstandsbevægelse skal lige til at angribe Skynet, da en meget forvirret fremmed mand, dukker op hos John Connor. Denne mand er ikke helt normal og han gemmer på en hemmelighed, der kan redde Connor og hans folk fra at begå en kæmpe brøler og er samtidig nøglen til menneskehedens overlevelse – nåja, og så er han robot.

Som du nok allerede nu kan mærke, så har Terminator 4 direkte kurs mod den mødding som Terminator 3 landede meget præcist i. Historien hænger ikke sammen på nogen måde og er ovenikøbet besvimende kedelig. Den er så afhængig af de forrige film, at man ikke har en jordisk chance for at fatte hvad der foregår, hvis ikke du har set de forrige filmen indtil flere gange.

Men nu ser man jo ikke en Terminator-film for, at blive intellektuelt beriget med bevidsthedsudvidende anekdoter. Man ser dem for at se nogle kick-ass robotter gå amok, mens bevæbnede krigere prøver, at trække stikket ud på dem og det er der heldigvis masser af. Actionscenerne fejler absolut ingenting og det kan klart anbefales, at se filmen i en stor biograf – den jordrystende subwoofer i Imperial kom i hvert fald på fint overarbejde.

Desværre mister disse scener jo en hel del værdi, når man egentlig er skide ligeglad med karaktererne, takket være det fuldstændigt inkompetente manus. Christian Bale gør tydeligvis hvad han kan, for bare at presse den mindste troværdighed ind i sin rolle som John Connor – mest ved at se meget vred ud hele tiden og tale i en lidt dybere stemme end han plejere. Lidt ligesom hans fesne Batman-stemme, bare ikke helt så dyb. Det mest ovrraskende er, at det virker, men det har nok noget at gøre med de resterende skuespilleres grundvoldsrystende talentløshed. Især Moon Bloodgood når nye højder/dybder indenfor sygeligt dårligt skuespil. Hun ligner en Playboy-forside der er faret vild og prøver at lege med.

Alle ovenstående kritikpunkter kunne skyldes en masse forskellige faktorer, havde det ikke været for instruktøren McG. Denne herre har præsteret, at få sig et ret stort navn i Hollywood, uden at lave noget tilnærmelsesvis seværdigt (Charlies Angels er det bedste indtil videre...) og samtidig blive hamrende upopulær hos filmnørder verden over. Han kan tjene penge og lave bras på samme tid og det er åbenbart en vindende kombination i Hollywood. Hans upopularitet strækker sig dog ikke kun til filmnørder. Han præsterede eksempelvis, at gøre Bill Murray, der ikke just virker som den mest slagfærdige herre, så stiktosset, at Murray nikkede McG en skalle under indspilningerne til Charlies Angels. Dette kan også delvist forklare Christian Bales fem-minutter lange bande-svada fra optagelserne til Terminator 4, der har cirkuleret på nettet. Hvorfor nogen gider arbejde med denne McG, står hen i det uvisse. Det er dog rimeligt tydeligt, at han ikke kan lave film og dette er Terminator 4 desværre et alarmerende eksempel på.

Der er så mange fede muligheder med Terminator-universet, og alligevel kværner Hollywood endnu en fantasiløs action-kliché ud af deres filmfabrik. Om den skal ses? Tjo... hvis du er dedikeret Terminator-fan skal du naturligvis, med chance for at blive skuffet, hvis ikke du elsker konceptet blindt nok. Alle andre kan sagtens undvære denne fjerde film i robot-rækken. Brug hellere jeres hårdt tjente film-lommepenge på de lækre dvd-versioner der findes af Terminator 1 & 2 – det er i hvert fald en bedre investering. Og til Christian Bale: det er forståeligt, at du tændte af under optagelserne til denne fesne action-prut, men læg den bag dig og kom videre, for inden længe vil du utivlsomt være tilbage i dit rette element, når du sammen med Johnny Depp går gangster-bananas i Public Enemies.

Filmnørdens karakter:
Action-scenerne holder lige så meget som historien stinker


Gå til forsiden - klik her!

2 comments:

Anonym sagde ...

Jeg syntes det var en FANTASTISK film! Og hvad er der i øvrigt galt med at have playboy male-bunnies løbende rundt i en actionfilm? Absolut intet, ammenam!

Unknown sagde ...

Anmelder. Du har fuldstændig ret, det er en elendig film, hvis man er dedikeret fan af universet! jeg var simpelthen så skuffet da jeg så den :s

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...