tirsdag den 13. oktober 2009

Filmnørdens vampyr-favoritter

Vampyrer er populærer som aldrig før, men i afskygninger du ikke lige er vant til at se dem i. Twilight-sagaen har sine rosenrøde og romantiske vampyrer. Lad Den Rette Komme Ind har sine kølige og socialrealistiske vampyrer. Og den kommende Cirque De Freak: The Vampires Assistant har sine humoristiske gøgler-vampyrer. I trit med denne blodrøde pop-bølge af blodsugende bæster, tænker Filmnørden her tilbage på nogle af hans tand-fagre favoritter.

Generelt er vampyr-film hamrende dårlige. Underholdende, men ikke nødvendigvis med vilje. Det er åbenbart svært, at overføre vampyr-myten til film, uden at gøre det hele mere eller mindre latterligt. Alligevel lykkedes det en gang i mellem, som eksempelvis i de film jeg anbefaler her. Jeg har absolut ikke set alle de vampyrfilm der findes og jeg har helt sikkert flere bloddryppende genialiteter til gode, men det ændrer ikke på, at jeg med glæde kan anbefale følgende gode sager:

NOSFERATU (1922)
F. W. Murnaus genredefinerende klassiker har klaret biddene fra tidens tand bemærkelsesværdigt godt. Den gruopvækkende skuespiller Max Schreck (det HED han altså) gi'r den som en af filmhistoriens mest hårrejsende versioner af Dracula. Filmen er baseret på Bram Stokers originale vampyr-roman, men ikke officielt, for Murnau fik egentlig ikke tilladelse. I stedet ændrede han bare navnet på bæstet i fokus fra Dracula til Nosferatu og så kørte blodbussen. Ja, den ér næsten 90 år gammel og det kan ses, men charmen blandet med effektivt, krybende gys er stadig en vinder i min bog.

Som en lille bonus, kan du faktisk se hele filmen lige her:


BRAM STOKER'S DRACULA (1992)
Der er så mange ting der er galt med denne film, at det er svært at hive den med på listen, men den SKAL med af én årsag: Gary Oldman! Hans fuldstændigt overdrevne version af den klassiske Dracula, er helt igennem genial. Kitsch, camp og super cool på samme tid. Og så kan jeg altså godt li' de til tider amatør-agtige effekter, for de giver filmen en ret unik stemning. Jo, jeg er fan, men mest på grund af Gary Oldman.

Trailer for filmen:


SHADOW OF THE VAMPIRE (2000)
Et eksempel på en virkelig unik vampyrfilm, der leger med både vampyrmyten og filmmediet. Historien om hvordan F. W. Murnau fik produceret sin førnævnte klassiker fra 1922, ligger til grund for filmens handling, uden at den har det fjerneste med sandheden at gøre. Filmen påstår nemlig, at Murnau fandt en ægte vampyr til rollen som Dracula, uden at fortælle resten af skuespillerne eller filmholdet om det. Det bliver til en sjov, skæv og lidt uhyggelig film, der i visse øjeblikke er fuldstændig genial. Overset filmperle, der fortjener lidt opmærksomhed og så er Daniel Defoe naturligvis sej, som den blodsugende linselus. Jeg ville egentlig ha' inkluderet en trailer, men ingen trailer gør filmen retfærdighed, så I må stole på min anbefaling.

FROM DUSK TILL DAWN (1996)
Ja, halvdelen af fornøjelsen ved filmen forsvinder, i det øjeblik den kommer med på denne liste, for den store overraskelse er netop, at dette er en vampyrfilm. Efter et blodigt bankrøveri søger to brødre ly på en mexikansk stripbar/bordel, som de i løbet af natten finder ud af, i virkeligheden er spækket med vampyrer. Total smæk-på action fra instruktør Robert Rodriguez, med George Clooney og Quentin Tarantino som de skydegale brødre, der pludselig får tavlt med at nakke vampyrer, for at overleve. Sjov, overraskende og ganske tilfredsstillende.

Trailer til filmen:


BLADE (1998)
På den ene side er Blade en fladpandet, selvoptaget B-film. På den anden side er det en dybt original, gennemført vampyr-spækket action-basker. Jeg elsker dens hudløse ærlighed, for Blade ved den ér en B-film og Wesley Snipes ved han ér en B-skuespiller. Det er der ingen der prøver at lægge skjul på. Istedet gi'r filmen bare los og skruer op for action-knappen, indtil sikringerne springer. Idéen om et helt vampyr-samfund, der lydløst eksisterer side om side med menneskeheden, danner rammen omkring historien, med "the daywalker" Blade i centrum. Han render rundt og deler øretæver ud til alle de vampyrer, der ikke holder sig på måtten, men han får hænderne fulde, da en revolutionær vampyr mener, at blodsugernes tid endelig er kommet. Bemærkelsesværdigt mange gode idéer gennemsyrer hele filmen og så er der i split-sekunder tegn på ægte filmkunst, i blandingen af krystalklare billeder og unikt soundtrack.

Trailer til filmen:


Der findes som sagt helt sikkert mange flere glimrende vampyrfilm derude, så hold dig endelig ikke tilbage med at anbefale dem i en kommentar nedenfor ;-)

God fornøjelse!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...