lørdag den 2. januar 2010

Filmnørden tænker lidt over Harry Potter-filmene

Her i de forgangne juledage, har jeg hygget mig igennem de første fire Harry Potter-film og det er jo en fornøjelse. Jo flere gange man har set dem, jo lettere er det at rive sig ud af historien og rent faktisk beundre det kolo-enorme arbejde der ligger til grund for disse film.

For det første er de et ufatteligt stykke arbejde, som J. K. Rowling har lagt i sine bøger. Mængden af karakterer, idéer og emner som hun jonglerer i de syv Harry Potter-bøger er dybt imponerende. Ikke mindre imponerende er det, at filmene mere eller mindre fejlfrit formår at gengive bøgernes indhold, uden at den gigantiske historie mister gnisten.

Som jo ind i mellem sker når man ligger i sofaen som en død elefant og glor film, må man træde af på naturens vegne. Dette afføder som ofte et tryk på DVD-afspillerens pause-knap, hvilket fryser et billede på skærmen. I dag, midt i Harry Potter And The Goblet Of Fire, frøs billedet således på rektoren Dumbledore igang med, at holde en tale for alle eleverne. Dette gav anledning til nærstudering af billedet, hvilket stille og roligt belyste hvor detaljerede disse film egentligt er. Mængden af små detaljer i baggrunden - karakterer, dimser, møbler, patina og så videre - er overvældende og dette i et billede som man egentlig ikke får chancen for at nærstudere, når filmen bare ruller der ud af.

Dette ene billede fik mig til at påskønne hvor fantastisk et stykke arbejde der ligger til grund for disse film, for det kunne være gået grueligt galt. Harry Potter nr. 1 kunne ha' været topfesen og ha' lukket ned for produktionen af efterfølgere, men dette skete heldigvis ikke. Når regnestykket går så perfekt op, som det gør i Harry Potter-filmenes tilfælde, så glemmer man fuldstændig at se på filmenes delelementer. Man dropper at tænke over hvorfor de virker så godt.

Så prøv at trykke vilkårligt på pause-knappen, næste gang du ser en Harry P.-film, for netop sådan en lille pause kan sagtens lukke op for helt nye sider af filmen.

God fornøjelse ;-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...