tirsdag den 5. august 2008

The Joker Show 3

Ja, OK, Filmnørden ved godt at hans Batmani har taget overhånd, men der bliver altså ved med at dukke nye ting op, der er værd at sætte fokus på. Filmnørden så i går The Dark Knight for anden gang (hvis man ikke tæller fredagens snig-biftur med), denne gang sammen med sin kæreste. Hun har en grundlæggende viden om sociologi og havde mange interessante kommentarer til filmen, udover at hun synes den var rigtig god. En af disse omhandler en situation i filmen, hvor passagererne på henholdsvis to færger, får chancen for at undgå at springe i luften, hvis de selv tager beslutningen om at springe den anden færge i luften. Hvis ingen af dem springer hinanden i luften, vil jokeren selv springe begge i luften. Dette er endnu en af jokernes ondsindede "happenings", men det sjove er at denne situation direkte bygger på det sociologisk dilemma kaldet Fangens Dilemma.

Udtænkt af sociologerne Merrill Flood og Melvin Dresher, der arbejdede for den amerikanske tænketank RAND i 50'erne, udforsker Fangens Dilemma et kendt problem der opstår i såkaldt "spil teori" - en gren af "anvendt matematik" indenfor sociologi. Det originale Fangens Dilemma lyder som følger:

"To mistænkte arresteres af politiet. Politiet har nok beviser til at få dem dømt, og efter de to er blevet fordelt i hver deres celle, får de hver det samme tilbud. Hvis den ene mistænkte vidner mod den anden, og den anden forbliver tavs, vil ham der vidner få lov at gå fri, mens den tavse mistænkte får ti år i fængsel. Hvis de begge forbliver tavse, får de begge seks måneder i fængsel. Hvis de begge vil vidne mod hinanden, får de begge fem år i fængsel. Hver mistænkte må beslutte om han vil forråde den anden, eller om han vil forblive tavs. Hver mistænkte er blevet forsikret om, at den anden mistænkte ikke får noget at vide om beslutningen, inden efterforskningen er slut. Hvad skal de mistænkte gøre?"

Dette er blot et af flere eksempler fra filmen, hvor den direkte tager inspiration fra moderne sociologi og jo mere man grubler over filmen, jo flere af sådanne eksempler dukker der frem.

Det var alt for denne gang og hvis du ikke har set The Dark Knight endnu, så er du for LANGSOM!

God fornøjelse ;-)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...