tirsdag den 17. februar 2009

De bedste film der aldrig blev lavet

Hvem husker ikke billedet af den gamle mand der angriber vindmøllerne i The Man Who Killed Don Quixote? Hvem husker ikke Jack Nicholson som Napoleon i Kubricks mesterværk af samme navn? Og hvem husker ikke Nicholas Cage flyvende over New Yorks skyline, i Tim Burtons syrede version af Superman?... Det er der absolut INGEN der husker! Og mens filmfans er ved at få et 4-dobbelt hjerteslag over hvordan det dog kan være gået deres næse forbi, så kan Filmnørden fortælle jer andre, at førnævnte minder kun kan eksistere i fantasien, for filmene de skulle stamme fra, er aldrig blevet lavet. Her er historierne om nogle af de film…

Lost In La Mancha Dokumentarfilmem Lost In La Mancha handler om Terry Gilliam - et visionært geni. Manden der startede sin skæve karriere som eneste amerikaner i Monty Python-truppen, står bag unikke film som 12 Monkeys, Fisher King og Fear And Loathing In Las Vegas. I lidt over et årti arbejdede han på filmen om Don Quixote - klassikeren om den gamle, bindegale spanioler der så kæmper hvor andre så vindmøller. I 2001 var alt på plads og parat til at starte optagelserne i den spanske ørken. Jean Rochefort spillede Don Quixote, en gammel fransk skuespiller der lærte at tale engelsk på syv måneder, kun til denne rolle, og Johnny Depp spillede hans væbner. Alt tydede på at, nu skulle den største og dyreste europæisk-finansierede film nogensinde, i kassen. MEN…

Jean Rochefort fik efter to dage ryg-problemer og tog hjem til Paris for aldrig at vende tilbage. F16-fly skreg filmholdet om ørene dagen lang og smed bomber her og der (spørg bare Johnny Depp). En pludselig flodbølge af bibelske proportioner skyllede ind over ørkenen (!) hvor de filmede og udslettede sættet. ALT gik galt og lidt til.

Efter kun seks dage blev det besluttet at denne film, der havde taget to år at forberede og kostet godt og vel $20 millioner, skulle stoppes. Alt blev pakket sammen eller solgt. Johnny Depp tog hjem. Terry Gilliam kæmper stadig med, at få rettighederne til manuskriptet tilbage fra forsikringsselskabet. I det mindste blev han ikke lam i benene af stress, som han gjorde under optagelserne til Brazil. Måske Terry skulle ha’ læst lidt om Orson Welles

De forheksede historier
Orson Welles, et andet højagtet filmgeni, prøvede engang i 30’erne, at filmatisere selv samme historie om Don Quixote, men måtte skrinlægge projektet af økonomiske årsager. Han er gået over i historien for sine mislykkede projekter, for han prøvede også at filmatisere den skelsættende novelle Heart Of Darkness, men en eller anden idiot ved navn Adolf startede en verdenskrig og væltede budgettet. Det prøvede Francis Ford Coppola også i 70’erne (Filmatiseringen eller en verdenskrig? Forskellen var ikke stor) og det lykkedes ham faktisk, at holde sammen på projektet trods, endnu engang, overnaturligt uheld i form at orkaner, flodbølger og sygdom. Coppola blev en smule sindssyg, men filmen endte med at blive til Dommedag Nu - en vaskeægte klassiker.

Film med døden til følge
Phoaquin Phoenix’s legendariske bror, River Phoenix, var godt i gang med en ekstremt lovende karriere og et ekstremt hardcore narkomisbrug, da han skulle være med i filmen Dark Blood. En film om en eneboer, der lever i et atomprøvesprængningsområde. Et allerede voksende misbrug eksploderede under optagelserne, ikke mindst på grund af psykisk pres på den 23årige teen-stjerne, fra instruktøren og hans medspiller, Judy Davis. Også dette filmhold blev næsten skyllet væk af grotesk regnvejr i en ørken, og River konstaterede en dag:
- Der er nogen der kommer til at dø af det her.
Flydende på en bølge af piller og i en sky af kokain var River en aften under optagelserne i byen med nogle venner. Han døde ved siden af sin bror i en pøl af opkast foran Johnny Depp’s L.A.-klub, The Viper Room, efter at ha’ taget en overdosis. Filmen blev droppet.

Døden med film til følge
Men der er jo også de film der bliver gennemført lige meget hvad. En mindre petitesse, som f. eks. en død hovedrolleindehaver, stoppede ikke Bruce Lee’s sidste film fra færdiggørelse. Bruce kreperede hos en veninde p.g.a. en allergisk reaktion overfor nogle piller han havde taget. Han havde kun filmet 10 minutters scener til filmen Game Of Death, men instruktøren færdiggjorde filmen seks år senere, ved hjælp af stand-ins med store solbriller, klip fra andre Bruce Lee-film og ved at filme Bruces karakter bagfra.

Legenden om Lee-familien blev ikke mindre, da Bruces søn, Brandon, døde under mystiske omstændigheder ved optagelserne til The Crow i ’93. Også denne film blev færdiggjort v.h.a. stand-in’s og slet skjult computergrafik.

Og glem ikke vores egen Olsenbanden 14, der også blev presset igennem, selvom Poul Bundgaard stillede træskoene midt i det hele.

Skulle, kunne, burde
Dokumentarfilmen Lost In La Mancha giver et godt indtryk af hvor guddommeligt besværligt det er at lave film. Men hvorfor skulle lige præcis denne fantastiske film dø, når lort som Waterworld og Det Hemmelighedsfulde Selskab overlever? Vi er dog blevet sparet for mangen en spildt time i biografen. Her er en lille liste over halsbrækkende projekter, der (heldigvis eller desværre) aldrig har set dagens lys:

Casablanca 2 - Var det virkelig begyndelsen på et vidunderligt venskab?
Destino - En Disneyfilm i samarbejde med Salvador Dali! En to-hovedet Bambi smelter på en sten mens en blå Mickey Mouse-hest spejler sig i en firkantet sol?
Noriega - Oliver Stone instruerer Al Pacino i denne biografi om den latinamerikanske diktator. R.I.P. af økonomiske årsager.
Swirlee - Filmen om den benhårde gangster-godfather… lavet af flødeis! Frisko ærgrer sig stadig.
Dino - Martin Scorses historie om Dean Martin og the Rat Pack. Holdopstilling: Tom Hanks - Dean Martin. John Travolta - Frank Sinatra. Hugh Grant - Peter Lawford. Adam Sandler - Joey Bishop. Jim Carrey - Jerry Lewis. Der er håb endnu…

2 comments:

Anonym sagde ...

Jeg glædede mig også til Don Quixote!
Det ville have været den første film hvor Johnny Depp og hans chanteuse, Vanessa Paradis skulle spille i samme film...Such a shame... (Jaja, man er vel tøs/frankofil..)

http://www.youtube.com/watch?v=oSFjZK5CxlE

Filmnørden sagde ...

Efter sigende er den ikke helt død, for Gilliam kæmper stadig for at få den lavet, så stay tuned...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...