søndag den 15. februar 2009

Når stunts bliver for ægte

Der var engang hvor filmstunts ikke var bikset sammen på en computer, men blev foretaget af mennesker af kød og blod. Vi ser her på en håndfuld af filmhistoriens vildeste stunts, der er så ægte at de næsten ikke er stunts.

Kold som is med ild i
Lance Henriksen, kendt fra serien Millennium, spillede mega bad guy i Van Damme-baskeren Hard Target (’93). I slutningen af filmen splitter Van Damme naturligvis alt ad, især med hjælp fra en shotgun og efterfølgende gigantiske eksplosioner. Lance kom lidt for tæt på en af disse eksplosioner og der gik ved et uheld ild i hans jakke. Kold som is spillede han videre og det kan tydeligt ses i filmen. Læg mærke til hans medskuespilleres overraskede udtryk.

Hopsa!
I The Great Escape (’63) er Steve McQueen på flugt fra de onde nazister, da han på motorcykel hopper over et hegn… et 20 meter højt hegn vel at mærke. I dag havde der været et væld af wires og andet sikkerhedsudstyr i brug, men dengang var der ikke andet at gøre end at foretage hoppet. Først forsøgte McQueen selv at udføre det vilde hop, men han styrtede og i stedet gik æren til motorcykel-forhandleren Bud Ekins, der utroligt nok kunne gøre det i første forsøg.

Actionmænd og deres træer
Indtil flere action skuespillere har været i nærkontakt med træer på et tidspunkt i deres karriere. En af de mest kendte træ-scener er fra den første Rambo film First Blood. Rambo hopper ud over en klippe og vil afbøde faldet ved at lande i en tæt skov. En stuntmand udførte selve hoppet, men Stallone ville gerne foretage den del af faldet hvor han tumler ned gennem træerne. Instruktøren var lidt nervøs og med god grund. Stallone fik utallige snitsår og præsterede at brække tre ribben. Resultatet kan ses i filmen.

Jackie Chan og det flækkede kranie
Jackie er en omvandrende boksebold. Han har altid lavet alle sine stunts selv og det er utroligt at han ikke er død af det endnu, for det er ikke altid gået godt. Udover utallige brækkede lemmer og hjernerystelser, har han gentagne gange været ved at miste livet. Det værste han har været ude for involverede sjovt nok også et træ. Han skulle i filmen Armour Of God hoppe fra en mur over på et træ og gribe fat i en gren. Han mistede imidlertid grebet om grenen, faldt lidt over 10 meter og landede på hovedet på en sten. Hans kranie flækkede og han fik små kraniestykker presset op i hjernen. Læger opererede på ham i otte timer og i dag har Jackie et lille stykke plastik i hovedet der dækker hullet i kraniet og nedsat hørelse på det ene øre. Teknisk set er faldet med i filmen, som et fraklip under rulleteksterne.

The French Crash Connection
Instruktøren William Friedkin har altid været lidt af en psykopat. I The French Connection (’71), der handler om politimænd der jagter franske narkohandlere i New York, havde han brug for at filme en action-fyldt biljagt i Brooklyn, men han fik ikke tilladelse af politiet. Det stoppede ikke Friedkin og han filmede biljagten alligevel… uden at afspærre gaderne. Scenen består af en bil der jager et tog over en distance på ca. 15 kilometer midt i Brooklyns gader. Det var meningen at stuntchaufføren skulle undgå at støde ind i noget som helst. Alligevel bragede han ind i tre biler. De to første var stuntbiler placeret af filmholdet, men den sidste var en intetanende trafikant. Ingen kom heldigvis til skade. Derudover var han en halv meter fra at hamre ind i en dame der var på vej over gaden med en barnevogn. Samtlige af disse mindre planlagte uheld kan ses i filmen.

1 comments:

Anonym sagde ...

Og en af de fatale:
I mesterværket 'XXX' med Vin Diesel - insert joke here - døde stuntmanden:

'Stunt player Harry O'Connor was killed when he hit a pillar of the Palacky Bridge in Prague, para-sailing during one of the actions scenes. The accident occured while filming the second take of the stunt; O'Connor's first attempt was completed without incident and can be seen in the completed film.'
-http://www.imdb.com/title/tt0295701/trivia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...