søndag den 8. februar 2009

Ham dér fra den dér - James Cromwell

Næste genkendelige skuespiller i Filmnørdens serie af "Ham dér fra den dér"-indlæg, er en ældre herre ved navn James Cromwell og ham kender du helt sikkert.

Navn: James Oliver Cromwell
Født: 27. januar, 1940 - Los Angeles, Californien, USA

Cromwell startede sin karriere helt tilbage i '74, men det var først i midten af 90'erne, at han begyndte at ramme de mindeværdige roller, der nu har gjort, at han står højt på listen over "skuespillere med autoritativ udstråling". Han har gang på gang spillet chef, boss, direktør, præsident eller andre autoritære roller i alvorlige voksenfilm, men sjovt nok kom en af de første rigtigt mindeværdige roller fra Cromwell, da han spillede med i en børnefilm. I Babe - Den Kække Gris ('95) er han nemlig den venlige bondemand Hoggett.

Siden da har Cromwell holdt sig til de mere alvorlige film, men stadig i autoritære roller. Roller han uden tvivl har fået tilbudt på grund af sin højde (2,01 m.) og sit lange ansigt. Der hvor Cromwell dog har været ret smart/heldig, er i hans valg af disse roller. Det er nemlig mere eller mindre vilkårligt, om han er en good guy eller en bad guy. Det betyder at instruktører kan sætte ham i en rolle og være sikker på, at publikum altid vil være i tvivl om han er god eller ond (skulle dette være vigtigt for filmen). Netop af den grund kan Filmnørden godt li' James Cromwell, og så fordi han bare altid spiller godt. Se (eller gense) disse film, hvis du skulle være i tvivl:

Romeo Is Bleeding (1993)
Babe - Den Kække Gris (1995)
Eraser (1996)
The People Vs. Larry Flynt (1996)
L.A. Confidential (1997)
The Green Mile (1999)
The Queen (2006)
W. (2008)
Og mange, MANGE flere…

Her er et lille interview med Cromwell, i forbindelse med premieren på W.:


God fornøjelse!

1 comments:

Anonym sagde ...

Han er også rigtig god i Six Feet Under :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...