fredag den 13. februar 2009

Ham dér fra den dér - Leland Orser

Næste genkendelige skuespiller i Filmnørdens serie af "Ham dér fra den dér"-indlæg, er måske ikke så pokkers kendt igen, men han er med i gruppen alligevel, for et par mindeværdige roller. Han er helt klart en af Filmnørdens yndlings-ham-dér-fra-den-dér-skuespillere, og derfor ser vi i dag nærmere på:

Navn: Leland Jones Orser
Født: 6. august, 1960, San Francisco, Carlifornien, USA

Engang imellem er det ikke en skuespillers specielle udseende, der gør ham til en god ham-dér-fra-den-dér-skuespiller, men en speciel evne i stedet. I modsætning til de to forrige skuespillere i denne serie (Luis Guzmán og James Cromwell) ser Orser nemlig ikke synderlig speciel eller mindeværdig ud (undskyld, Leland). Til gengæld kan han udtrykke især en følelse helt perfekt: neurotisk desperation!

Eksempler på dette kan ses i blandt andet Se7en, hvor han er ham den uheldige gut, der skal prøvekøre John Does dildo-kniv eller i Alien 4, hvor han VIRKELIG gerne vil vide, hvad det er de andre mener han har inde i maven, inden det er for sent. I disse (og mange andre lignende) scener, ryster, bæver og stammer han med en sådan fart og overbevisning, at man ikke kan andet end at tro på, at denne mand virkelig er fucking bange/psykotisk. Det er en besynderlig, men yderst effektiv niche denne herre har sat sig på. Se eksempler på hans forskellige neurotiske roller i følgende glimrende film:

Se7en (1995)
Alien: Resurrection (1997)
Saving Private Ryan (1998)
Very Bad Things (1998)
The Bone Collector (1999)
Confidence (2003)
The Good German (2006)

Her er en fin (og lidt makaber) opsamling af PANIK-scener, hvor Orser gør det han er bedst til:

God fornøjelse!

1 comments:

Anonym sagde ...

Det er en super idé, at tage Ham/hende dér fra den dér op. Interessant at få mere at vide om skuespillere, der ikke står med de største typer når filmen er slut, men som er nok så vigtige brikker. Man kender dem så godt, men navnet!!!!!!
annette

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...