fredag den 6. februar 2009

Filmnørden anmelder: Twilight

Film: Twilight
Medvirkende: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Nikki Reed
Instruktør: Catherine Hardwicke
Premiere: 6. februar '09
Filmnørden læser ikke bøger. Han ser film. Ellers havde han heddet Bognørden og det gør han ikke. Derfor har han også først hørt om Stephenie Meyers ekstremt populære vampyr-ungdomsbøger i forbindelse med Twilight, der er en filmatisering af den første roman i denne bogserie.

Teenageren Bella flytter op til sin far, der bor i den nordvestlige del af USA, med alt hvad dertil hører af overskyede, regnvåde vejrudsigter. Her begynder hun på en skole, hvor hun møder ekstremt blege Edward Collins og hans lige så blege venner. Bella har lidt svært ved at finde gode venner på den nye skole, for det første fordi hun ikke rigtig kan og fordi hun ikke rigtig gider. Stik imod hendes klassekammeraters råd, begynder hun dog at tage kontakt til Edward. Men som hun snart finder ud af, så er Edward ikke helt normal. Han er nemlig en del af en familie af vampyrer, der for år tilbage indgik en aftale med de lokale indianere, om ikke at spise mennesker - hvor lokkende det så end måtte være. Bella og Edward bliver forelskede, hvilket naturligvis skaber en del problemer. Dog meget små problemer, i forhold til hvad der sker, da en fremmed gruppe vampyrer dukker op - og de slår sig ikke til tåls med, at gnaske på en kronhjort i ny og næ. De vil ha' menneskeblod.

Filmnørden gør her opmærksom på, hvor objektiv og saglig ovenstående resumé er, i forhold til hvor meget Filmnørden hader denne film. For det her er noget bras! Kun socialt handicappede teen-tøser, der elsker at svælge i deres egen teen-angst, mens de med tårevæddede øjne skiftevist stirre på deres My Chemical Romance-plakat og ud af vinduet, vil kunne se det mindste positive, i denne omgang kønsdiskriminerende pladder. Og deri ligger Filmnørdens største kritik af filmen, for præcis disse angstplagede teen-tøser, vil INTET lære af denne film. De vil gå hjem fra biografen, kun med styrket tro på, at deres sukker-romantiske drømme kan gå i opfyldelse. De vil blot ha' fundet endnu en grund til, at bide sig endnu hårdere fast i deres forkvaklede ungdoms-neurose, for "hvis Bella finder lykken ved at være en snotforkælet møgunge, der ikke gider tage del i sine omgivelser... så kan jeg også". Filmnørden tror ikke Stephenie Meyer er 12 år gammel, men det skulle man satme tro, når man ser hvor håbløs en vampyr-historie hun har klasket sammen.

Rent teknisk er filmen ok. Fine billeder, men nogle rådne effekter. Problemet er at handlingen er så himmelråbende latterlig, at alle andre elementer af filmen bliver fuldstændigt ligegyldige. Kender du en (pre-)teenager, så gør alt hvad du kan for, at få vedkommende til at forstå, at dette er noget eklatant lort.

Filmnørdens karakter:
Årets hidtil værste film


Gå til forsiden - klik her!

26 comments:

Anonym sagde ...

Hey filmnørd!!!
Så er det altså heller ikke værre... Det kan godt ske at denne film ikke byder på det helt store for det voksne publikum, men vil vampyrfilm nogensinde det? Den store pointe handler ikke om surmulende teenagere, der får hvad de peger på; men om hvor værdifuldt livet er netop fordi vi alle render rundt med en 'mindst holdbar til'... men den fangede du vist ikke liige eller er du bitter på de stakkels teenagere, der har ondt i livet? Drømme om umulig kærlighed er sundere end så meget andet..
Plat og ubrugelig anmeldelse af Twilight - bedre held næste gang..

Anonym sagde ...

Hvad er grunden til, at alle dem der rent faktisk ser noget positivt i denne her film, skal svines til? En ting er at man anmelder film, men du anmelder jo ikke filmene, du anmelder os, fansene. Og jeg respektere du ikke kan lide filmen, hvorfor så ikke respektere at jeg kan? - Til responsen om at den ikke byder på meget til voksne, vil jeg bare sige, at omtrent halvdelen af fansene i USA, rent faktisk er mødre, og deri også voksne. Jeg synes på ingen måde, du kan tillade dig at skrive ting som; "Kun socialt handicappede teen-tøser, der elsker at svælge i deres egen teen-angst." En ting er at mene filmen er dårlig, en anden ting er at gå decideret efter fansene, og jeg ved godt jeg har sagt det en gang, men det er squ også fordi det genere mig så meget.

Jeg ved godt Twilight måske ikke er det mest intellektuelle, men er det en grund til ikk at nyde det? Jeg mener, hvor er det kloge i break up sange, elsker vi alle ikke dem? Jeg er ikke den rigtige, at sætte til og forsvarer Twilight, for jeg vil på ingen måde kunne forholde mig objektivt til den, da den og bøgerne har været så stor en del af mit liv som jeg har, jeg er en af de socialt handicappede teen-tøser, der elsker at svælge i deres egen teen-angst, i følge dig i hvert fald.

Måske du bare skulle til at se det fra flere end en sider, og lade vær at gå ind og se den, med en foruddannet mening, for det er tydeligt du har haft det.

Find nogle andre fans og genere, fordi vi finder os ikke i det!!

- Nellie E. N. Nielsen.
Twilight fan, og åbenbart socialt handicappet teen-tøs, der elsker at svælge i sin egen teen-angst.

Anonym sagde ...

by the way du har stavet Cullen Collins. Det er sjovt nok forkert.
Er du sikker på du har set filmen?

Filmnørden sagde ...

Kære Nellie og andre stødte Twilight-fans.

Tak for velformulerede kommentarer. Jeg havde regnet med, at der var en eller to, der nok ville blive lidt knotne på mig, men ikke at jeg ville få så gode kommentarer. Tak!

Jeg giver jer fuldstændig ret i, at denne anmeldelse på ingen måde er saglig og jeg trækker med glæde mine udtalelser om fans af denne film tilbage - for det er jo egentlig ikke fair. Anmeldelsen er ene og alene et udtryk for den ekstreme afsky jeg følte for filmen, efter jeg havde set den.

Jeg havde ingen foruddannet mening da jeg så denne film (der er set i embeds medfør), men blev så dybt skuffet over den alligevel. Jeg mener, hvor er hugtænderne? Ej, seriøst. Sjældent er jeg som filmtilskuer blevet behandlet så barnligt af en film, så derfor havde jeg lyst til, at behandle denne film lige så barnligt i min anmeldelse. Og problemet er netop, at den behandler sit publikum ekstremt barnligt og overfladisk, for det er en super populær bog-serie der her er blevet filmatiseret. Den kønsmæssige underkastelse Bella lader sig udsætte for, er ikke noget jeg mener alverdens teenage-piger, kan lære noget af eller få det bedre af - tværtimod. De kan måske få et romantisk fix, som er fedt, men skal det være på bekostning af gode værdier og god moral? Nej, der synes jeg prisen bliver for høj.

Det er ikke fordi jeg synes Twilight-fans er forfærdelige. Jeg synes derimod, at denne film, i kraft af kildematerialets popularitet, har potentiale til at GØRE teenage-piger forfærdelige. De moralske og etiske lektier den prøver at lære sine tilskuere, er helt forkvaklede og har potentiale til at forskrue letpåvirkelige teenageres opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert for dem. Netop Twilights målgruppe, som jeg forhåbentligt ikke helt forkert antager er romantisk anlagte piger i teenage-årene, bør ikke udsættes for denne form for kønsdiskrimination. De har som udgangspunkt fortjenet MEGET bedre - efter min ydmyge mening. Om bøgerne er anderledes ved jeg af gode grunde ikke, for jeg har ikke læst dem. Mine kommentarer er udelukkende møntet på filmen.

Slutteligt må jeg unserstrege, at dette er min personlige blog og jeg har naturligvis ret til at udtrykke lige præcis det jeg har lyst til - ligesom I har mere end lov til at kritisere mig. Jeg udnytter netop her, at jeg ikke skal skrive til en specifik målgruppe, men bare kan tale frit fra leveren. Tak for at I gør det samme.

Anonym sagde ...

Jeg er glad for, du selv kan se at nogle af de ting, du siger ikke er fair. Jeg kan godt selv mærke, jeg muligvis angreb dig lidt personligt, det var ikke min mening.
Jeg respektere din holdning, og jeg kan godt se pointen i det meste af det du siger, jeg er dog ikke enig i, at dens budskab er forkert.
Meningen med filmen er, at man har et fristed, et sted hvor livet er godt. Når jeg ser eller læser twilight ryger jeg ind i en bobel af plastik, hvor der ikke kan ske mig noget ondt, og er der virkelig noget dårligt i, at teenagepiger går ind og kommer ud sådan, som om intet kan såre dem lige den dag? Jeg kan jo godt skælne imellem virkelighed og fantasi, men det er bare rart og have en alternativ virkelighed til når livet er hårdt.
Jeg kan ikke forklare det bedre end jeg allerede har, jeg kan kun sige, at du burde læse bøgerne, fordi jeg tror det ville ændre dit syn på filmen meget.

Anonym sagde ...

Jeg synes det er utroligt, at du kan hade filmen så meget, som du åbenbart gør - men alles meninger tæller vel lige meget.
Selv er jeg meget begejstret for Twilight, og jeg synes ikke, jeg kan sætte mig ind i det, du siger om, at filmen er meget kønsdiskriminerende? Vil du forklare hvad du mener lige netop her?
Mvh anonym

Filmnørden sagde ...

Gerne! Twilight er en film baseret på en bog skrevet af en kvinde, med en kvinde i hovedrollen, instrueret af en kvinde - og historiens kvindelige hovedperson ender med at underkaste sig en mand.

Derfor hader Filmnørden den.

Synne sagde ...

sådan!

Anonym sagde ...

Hvordan synes du hun underkaster sig? Det kan jeg virkelig ikke se, og du er da også den første der har set filmen på den måde, udaf alle de anmeldelser jeg har læst. Jeg tror ikke du heeelt har forstået filmen, muligvis på grund af alle dine ubrugelige fordomme som du nok har haft inden du fik den set.

Udover det, så har du ret i at det er din egen subjektive mening du kan komme med på denne side, men hvis du holder af at folk rent faktisk læser det du skriver, så skulle du måske prøve at skrive noget der er værd at læse, i stedet for at svine diverse folk til. :) Det siger faktisk mere om dig end det gør om Twilight-fans at du beskriver dem som "socialt handikappede teen-tøser, der elsker at svælge i deres egen teen-angst, mens de med tårevæddede øjne skiftevist stirrer på deres My Chemical Romance-plakat og ud af vinduet."

Du er simpelthen for langt ude lige på det her punkt, og jeg har ellers nydt en del af dine andre anmeldelser og skriverier, men det her er sku for lavt. Det er sjovt at det er dig som sviner "teen-tøser" til, når du selv opfører dig som en 10-årig i dette indlæg.

Med håb om bedre anmeldelser fremover // Ea.

Anonym sagde ...

Lige en sidste bemærkning;

"So, the next generation of young women is flocking to see a female lead in a movie by a female director from a book by a female author and in this movie the maincharacter wants to become submissive for a male" - nu ved jeg hvor du har det fra, det med at hun underkaster sig. Det er fra magasinet, Total Film og jeg gætter på at det er der du har fået den idé fra.

Ved du hvad, dét at hun ønsker at blive vampyr har ikke noget at gøre med at hun underkaster sig, det gør hun fordi hun elsker ham og vil være sammen med ham for altid, og fordi hun ikke ønsker at blive gammel, imens han forbliver ung. Man kan så diskutere om det måske er lidt hurtigt at hun ønsker at blive vampyr, eftersom de ikke har været sammen så længe.
Men Edward nægter også at lave hende om. Det er faktisk først i bog 4 at de gør det, og det er udelukkende kun fordi hun ville dø ellers.

Men i det hele taget, hvis du er i trediverne så er det her nok ikke en film for dig, så du skulle måske bare helt have holdt dig fra den.

- Ea.

Filmnørden sagde ...

sjov debatt!
Jeg synes filmnørden har en god pointe når han reagerer negativt på at Bella belønnes for ikke at tage del i sine omgivelser.

-og jeg tror manden overdriver litt på det språklige for "dramatic effect".

Og det er en språklig kreativ anmeldelse, som bestem har verdi i seg selv utover dens tema.
Det gir kred hos mig!

Anonym sagde ...

den er go den er go den er slet ikke dårlig den må vi ha mindst 10 gange årlig

Filmnørden sagde ...

At forsøge at argumentere for og imod denne film, overfor jer Twilight-fans, er jo som at prøve at overtale en humlebi til at forstå, at den ikke kan flyve. Det er meget muligt den forstår, men den flyver videre alligevel.

Anonym sagde ...

Så slap dog af!! Så dårlig er den da ikke! Filmen har jo det hele, gode skuespillere, godt manuskript, godt filmet, det er så bare lige det med handlingen... Jeg troede at en rigtig anmelder skulle anmelde på mere end bare handlingen, jeg tog åbentbart fejl. Men det som jeg er mest vred over, er den måde du nærmest gør grin med socialt handicappede og de 12 årige! Hvad fanden er det for noget!? Altså undskyld at jeg bander, men helt ærlig! Og ifølge dig er man åbentbart en snotforkælet møgunge, hvis man drømmer om at finde sin eneste ene, har man ikke lov til det? Men i virkeligheden er du også en snotforkælet møgunge, for alle drømmer vel inderst inde om at finde sin eneste ene.
Lige en ting til, måske skulle du lige tage et par ekstra anmelder-timer før du skriver din næste anmeldelse, det kunne du godt trænge til!

Anonym sagde ...

Underholdende hahahhahaha!! på trods af uenigheder!

Anonym sagde ...

Det er Sgu' en fuvking god film! Den er jo ligesom heller ikke lavet til voksne vel! Den er lavet til unge mennesker! Den er go' !

Anonym sagde ...

Okay, Filmnørd!
Du bøver da ikke at flippe helt ud over den!
For det første er den mega god!
Men det behøver du jo ikke at synes, men alligevel skal du sq da ikke flippe sådan ud!
Det ku jo være andre sys den var god!

Så slap lige af med at kommentere den sådan!

Anonym sagde ...

Luk arret, Filmnørd!
Du har slet ikke set filmen!

Anonym sagde ...

Det er da interessant at det kun er folk der tilsyneladende er store fans af filmen der protestere mod anmeldelsen :-)

Det interessante her, syntes jeg, er de to grupper der kæmper om at få ret om Twilight: Fans, der nægter acceptere at de er faldet pladask for en gang overfladisk ugebladsromantik, og Kritikerne der ikke fatter hvad fans ser i filmen, og i øvrigt nægter at acceptere at der kunne være noget de ikke kunne se..
Begge grupper nægter acceptere hinandens standpunkt og disse mudderkasterier ses jo jævnligt. det startede ellers meget godt med en rimelig saglig udlægning fra både nogle fans og Filmnørden, men så gik der over efterhånden som de saglige argumenter prellede af :-)

Det er et klassisk tilfælde af at man bliver nødt til at blive enige om at være uenige, for tiden har vist at der ikke findes en accepteret middelvej..

Min personlige mening vil alligevel falde for døve ører her, men min lille anmeldelse af denne 4. klasses diskution :-)

Anonym sagde ...

Twilight er en MEGA god film, men hvis du er en dreng, er den nok ikke lige noget for dig. Jeg syntes at det er lidt mærkeligt, at selvom at du kan høre, at alle er uenige med dig i hvad du siger, bliver du ved med at holde fast, i alt hvad du har sagt om filmen. Det kan godt være, at du ikke syntes den er særlig god, men du behøver da ikke sige, at det er den dårligste film der er blevet lavet i år. Jeg vil væde med, at du bare sidder der hjemme og er MEGA sur over at du ikke er Robert Pattinson eller Taylor Lautner, og den enste måde du kan vise det på, er ved at sidde foran din computer og svine dem til. Twilight er en genial film, og den har det hele. Du burde måske læse bogen, eller se filmen en gang til, for det bliver den kun bedre af. Jeg har set filmen 10 gange, og jeg elsker den stadig. Jeg forstår godt hvad du mener med at det er din blog, så du kan skrive hvad du mener her inde. Men jeg syntes alligevel at du skal tænke over hvad du skriver.
Jeg håber at du kan se hvad jeg mener, og at du måske ville overveje at læse bogen eller se filmen en gang til.

Filmnørden sagde ...

Okay, okay. Så puster vi da lidt til ilden:

Tak for alle de fine kommentarer og bliv endelig ved med at skrive, for jeres endeløse forsøg på at overbevise jer selv og mig om at denne film er noget som helst andet end plat følelses-porno med teen-tøser i sigtekornet, er og bliver håbløse.

Og KOM så med de kommentarer ;-)

Anonym sagde ...

Hej filmnørd.

Tak for den hidtil sjoveste og lige på kornet anmeldelse, jeg hidtil har læst haha! Hvor har du ret. Sikke en... film!

/Mig

Anonym sagde ...

Hæh... Jeg skriver ellers aldrig på disse steder, men efter at have læst det her, MÅTTE jeg bare lige give mit besyv med...

For at starte med starten: Grunden til at jeg overhovedet LÆSTE denne andmelselse, var dén reference, der var lagt til den på anmeldelsen af "I Am Number 4", det pirrede min nysgerrighed, og derfor læste jeg anmeldelsen. =o)

MHT den ufatteligt underholdende debat overfor, så udspringer den sig af flg fakta:

Filmen er en PIGETEENAGEFILM!!! (stav det højt til I lærer det!) Ligesom Teletubbies er UMULIG at se for andre publikummer end PRÆCIS den målgruppe de henvender sig til, så gør denne film det samme!

Så at forlange at en voksen(?) mand skal anmelde en film der sigter udelukkende mod teenagepiger, er som at bede en katolsk præst om at passe små drenge! -Det KAN kun gå galt!

... At den lille Filmnørdemand så vælger at gå efter spillerne og ikke efter bolden, vidner om at han ikke magter den opgave han han er sat til! Den objektivitet Filmnørdemanden BURDE sværge til, har han desværre selv smidt ud af vinduet, når han nedlader sig til at angribe fansene på denne måde!

...Og at I piger VÆLGER at tage ham filmnørdemanden alvorligt, viser bare HVOR langt ude I er...

=o)Theus(o=

Raine sagde ...

Hej film nørd!
Først og fremmest vil jeg give dig ret i at filmen er ret dårlig. Derudover vil jeg sige, at vampyrer er et fantasy væsen. Altså ingen form, eller nogen formular hvor det står ordret hvordan en vampyr virkelig er! Så syntes ikke man skal give kritik på bag grund af dette. Fantasien har ingen grænser. Syntes heller ikke i skal kritisere forfatteren, for bogen ville aldrig været blevet filmatiseret, hvis bogen var dårlig! Forfatteren har blot forvandlet et fantasy væsen, til hendes eget og det helt ok! Det helt ok i kan lide filmen, for helt ærligt bryder jeg mig heller ikke meget om den. Det er bare beklagende, at i kritisere forfatteren for at skrive en bog der faktisk er blevet en succes. Bare fordi i ikke lige kan li disse vampyrer. Sorry hvis jeg forstår det forkert, og ved også godt at der noget rent teknisk med i det også! sådan noget har jeg ikke styr over..

Anders sagde ...

hvis noget ved en film er virkelig dårligt, kan det trække ens personlig mening til filmen meget ned, så derfor kan det være røv ligemeget at nogen af de andre ting ved filmen fungere (i følge hans mening).
Synes der er en generel mangler noget omkring baggrunds musikken i twillight anmeldelse, blande 2 forskellige numre med hver sin stemning passer ikke så godt sammen.

Anonym sagde ...

jeg syntes det er en god film og det syntes min mor og mormor også!
så voksende vil også godt kunne lide den.
min mening er at det er en god film for både unge og voksende.
alle dem fra min klasse elsker TWILIGHT også får de den til at virke realistisk selvom den overhovedt ikke er det, det er der ikke mange der kan.

M.V.H.
mig.!<3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...