torsdag den 5. februar 2009

Ham dér fra den dér - Luis Guzmán

Du har garanteret haft oplevelsen et par gange. Du sidder og ser en film og pludselig dukker der en skuespiller op, som du ved du genkender, men ikke aner hvem egentlig er. Denne særlige gruppe skuespillere er ofte karakterskuespillere, og Filmnørden sætter nu fokus på dem i en lille ny serie af "Ham dér fra den dér"-indlæg og vi starter med latino-proppen Luis Guzmán.

Navn: Luis Guzmán
Født: 28. august, 1956 - Cayey, Puerto Rico

Guzmán er en ægte latino, der har været gift med samme Puerto Ricanske kone, Angelita Galarza-Guzmán, siden 1985 og sammen har de fem børn. Det mest mindeværdige ved ham, er dog hans ansigt. Guzmán har et af de grimmeste og mest genkendelige fjæs i Hollywood. Han ligner en buttet kartoffel der er brændt lidt på, men til trods for hans grovkornede udseende, er han og har han en besynderligt tiltalende udstråling - en af grundene til, at han stort set altid spiller godmodige roller. Inden han blev skuespiller, arbejde han som socialhjælper for børn, hvilket nok også har noget med hans milde personlighed og udstråling at gøre.

Derudover er hans fremtoning mere eller mindre komisk. Han er ikke særlig høj (171 cm), men forholdsvis bred - en fysik der hjælper på genkendeligheden. Eksempelvis i The Limey, hvor Steven Soderbergh har givet ham en Che Guevara-t-shirt på, så portrættet af den kendte guerilla-rebel bliver helt udspilet, på Guzmáns kødproppede korpus. Denne fysik kombineret med en fantastisk latino-accent, har skaffet Guzmán mange gode roller. Roller der måske ikke fylder så meget (i overført betydning), men som man husker på grund af Guzmán. Filmnørden nævner i flæng:

Black Rain (1989)
Carlito's Way (1993)
Boogie Nights (1997)
Out Of Sight (1998)
The Limey (1999)
The Bone Collector (1999)
Magnolia (1999)
Traffic (2000)
Punch-Drunk Love (2002)
Cleaner (2007)
Og mange flere… (ifølge IMDB.com har han over 100 film- og tv-produktioner på cv'et)

Og et par hurtige interview-klip med Guzmán...


Ingen af ovenstående film er ikke anbefalelsesværdige, så hvis du har lyst til en højere Guzmán-faktor i de film du ser, så prøv en af dem. Kender du ellers nogle "ham/hende-dér-fra-den-dér"-skuespillere, så smid en kommentar. Så ser Filmnørden nærmere på sagen.

God fornøjelse!

3 comments:

Anonym sagde ...

Fed artikel, mer af det! Hva mæ en "Ugens Ukendte"?
Inspirerede mig til at finde Danny Trejo frem, om NOGEN en karakterskuespiller og endnu en latino: http://www.imdb.com/name/nm0001803/

Anonym sagde ...

Shit mand, læs Trejo's bio, hvorfor er der ikke lavet en film om ham?

Filmnørden sagde ...

Helt sikkert! Trejo er en rigtig god ham-dér-fra-den-dér-skuespiller og, ja, hans historie er VILD! Den skal skrives meget snart ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...