onsdag den 29. april 2009

Først kom lyden, så farverne og nu... Avatar?

- Jeg kunne ikke se hvad der var virkeligt og hvad der var animeret, selvom jeg udemærket vidste, at den 3 meter høje blå fyr foran mig umuligt kunne være ægte. Scenerne og billederne var så overraskende og opslugende, at jeg morgenen efter følte en trang til at vende tilbage til Pandora, som om det var et virkeligt sted.

Ordene kommer fra Joshua Quittner, der er journalist på Time Magazine og det Pandora han snakker om, er den fiktive planet, som James Camerons næste film (om et menneske i en rummands krop) Avatar foregår på. Men hvad er det dog, der kan få hr. Quittner til at falde sådan i svime? Rygterne om Avatar har svirret i årevis og op til den kommende premiere i december, vil denne rygte-orkan kun tage til i styrke. De fleste mener, at Avatar vil blive et skelsættende fikspunkt i filmhistorien, der vil få folk til at lave film på en helt ny måde. Nogle mener Avatar direkte vil ændrer din hjerne. Og så er der dem der drømmer, at de har set filmen og at den kan kurere kræft. Filmnørden tror indtil videre kun på det første, for Avatar virker til at blive en altoverskyggende og banebrydende film.

For det første er den "optaget" i 3D. Den kvikke læser vil nu se sig omkring og bemærke virkelighedens i forvejen tredimensionelle omgivelser, hvilket jo undergraver filmen en smule, men Avatar skaber en virtuel verden for skuespilleren. Det er i hvert fald sådan Filmnørden har forstået det. Skuespilleren tager altså en hjelm på af en slags og kan "se" den virtuelle verden han spiller i, i stedet for bare at springe badut foran en green screen. For det andet vil Avatar, når den kommer i biffen, være i 3D og ja, vi snakker den slags film, hvor man skal ha' nogle ret store briller på. Det hele lyder ret lurvet og en vis skepsis er sundt at påtage sig, men lad så lige Filmnørden henlede din opmærksomhed på Joshua Quittners indledende ord. Han er indtil nu den eneste "dødelige" person, der har set klip fra filmen - 15 minutter for at være præcis. De 15 minutter var altså nok til næsten, at hjernevaske manden og selv iberegnet en hvis mangel på kritisk sans fra Quittners side, tyder det på at Cameron har gang i noget ret imponerende. Og <indsæt skinger fanfare> nu vil Filmnørden så vise det første hjerneblæsende billede fra denne skelsættende film. Indtag vidunderet der er... AVATAR!:
Den kvikke læser vil her bemærke den umiddelbare mangel på "hjerneblæsende" 3D-effekter. Den læser vil være korrekt, for dette billede er slet ikke fra filmen - det er James Cameron der står foran en dims fra filmen. Det er alligevel det eneste Avatar-relaterede billede, der endnu er offentliggjort. Havde Filmnørden været i besiddelse af et billede fra filmen, kunne det næsten også ha' være lidt ligemeget, for den computerskærm du sidder foran, er en ganske almindelig skærm, der "kun" kan vise todimensionelle billeder. De banebrydende 3D-effekter ville altså gå tabt. Sådan er alverdens computerskærme, tv-skærme og biografer nu engang indrettet: til 2D.

Med andre ord sidder James Cameron og 20th Century Fox med lidt af en opgave der skal løses i løbet af de næste 6 måneder. Hvordan overbeviser man folk om, at ens film indeholder "hjerneblæsende" effekter, når der stort set ikke findes nogen apparater i verden, der kan vise disse effekter?

Den nød vil Filmnørden lade Cameron og Fox om at knække. En del af løsningen er jo, at vise materiale og trailers fra filmen i 2D, hvilket de også har planlagt, men det er jo kun den halve fornøjelse, når nu filmen bryster sig af at være i "hjerneblæsende" 3D. Alligevel, med denne mængde hype allerede seks måneder inden premieren, er der vist ingen tvivl om, at Avatar nok skal få mediedækning.

Filmnørden tager fat i Avatar igen, når der engang er flere todimensionelle nyheder at rapportere om den.

Gå til forsiden - klik her!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...